Vrste cajeva


Vrste čajeva

Postoje dve velike grupe čajeva. To su:
-čaj (en. Tea) (koji se dobija od biljke čaj (Camelia (Thea) sinensis ) i
-biljni čaj (herbal tea) koji se dobija od raznih lekovitih biljaka.
Namena i karakter ove dve grupe čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i obično se koristi kao stimulativno ili umirujuće sredstvo dok se biljni čaj u najvećoj meri koristi kao lekovito sredstvo narodne medicine.
Osnovne vrste pravih čajeva su:
-crni, koji je potpuno oksidisan i fermentisan i zato ima tamnu boju. Pije se, uglavnom, u Americi i Engleskoj;
-zeleni, nije oksidisan, ima zlatnozelenu boju. Pije se u Aziji, ali i na zapadu, jer je prijatnog ukusa i jako je zdrav;
-“oolang”, predstavlja mešavinu crnog i zelenog.
I zeleni i crni čajevi napici su dobijeni iz sušenog lišća biljke čajevca (lat. Camellia sinensis), ali procesi kojima se dobija konačan proizvod od iste biljke su različiti. Pa tako, ukoliko se lišće biljke Camellie sinensis pre procesa sušenja potpuno fermentiše dobiće se sušeno lišće za pripremanje crnog čaja, ali ukoliko se to isto lišće pre procesa sušenja blanšira odnosno kasnije ne podleže procesu fermentacije dobijamo proizvod za pripremu zelenog čaja.

Neki crni čajevi
English breakfast verovatno jedan od najpoznatijih crnih čajeva. To je mešavina više različitih vrsta crnog čaja, uglavnom cejlonskih, indijskih i afričkih. Ovo je jak čaj i obično se pije sa malo mleka.
Earl Gray još jedna izuzetno poznata vrsta čaja. On se može naći i u varijanti zelenog čaja, ali originalni Earl Gray je crni kineski čaj kome je dodato ulje bregamona. Ima izuzetno prepoznatljivu aromu, miris i ukus i pije se bez ikakvih dodataka (šećera, mleka, limuna itd).

Neki zeleni čajevi
Gunpowder jak kineski čaj kod koga su listići uvijeni u loptice i liče na barut (odatle potiče i ime Gunpowder – barut).
Čaj od jasmina jedan od najpoznatijih zelenih čajeva. Na plantažama čaja se između stabljika čaja sadi jasmin. Vremenom listići čaja upijaju eterična ulja jasmina i tako poprimaju njegov miris i aromu. Često se u kutije ovog čaja dodaju i suvi cvetovi jasmina, međutim njihovo prisustvo je više estetske prirode, jer glavna aroma jasmina dolazi iz eteričnih ulja koja su upili listići samog čaja, tokom zajedničkog rasta na plantažama. Ovo je čaj izuzetno delikatnog ukusa i pije se bez ikakvih dodataka.
Lapsang souchong može se naći i u varijanti crnog čaja. Njegovi listići su sušeni na dimu zapaljenih borovih iglica. Vrlo je prepoznatljiv upravo zato što je dimljen (kao kačkavalj ili šunka).
Japanski zeleni čajevi su malobrojni ali veoma često korišćeni, smatraju se za najbolje i najzdravije čajeve.
Beli čaj: ovo je jedna podvrsta zelenog čaja. Sastoji se od najmlađih vršnih listića koji su još uvek prekriveni belom ili srebrnastom dlakom

Ulong (oolong) – listići ove grupe čajeva prošli su samo delimično kroz proces vrenja. Daleko su manje zastupljeni od crnog i zelenog čaja. Prelivaju se vrućom, ali ne proključalom vodom i neki od njih se natapaju i do 10 minuta. Najpoznatiji ulong čajevi gaje se na Cejlonu.

Kod nas se “čajevi” uglavnom pripremaju od aromatičnih biljnih vrsta. One sadrže etarska ulja, koja , osim što su lekovita, imaju prijatan ukus i miris. Biljni čajevi se proizvode se od cvetova, kore i semenja, a i od raznovrsnog voća. U svom sastavu nemaju kofein pa su pogodni za decu. Ovo je druga velika grupa čajeva koja nema mnogo zajedničkih osobina sa pravim čajevima. U našem narodu reč čaj podrazumeva lekoviti biljni čaj, i on se neuporedivo više koristi od crnog ili zelenog čaja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: