Sastojci caja


Sastojci čaja

Glavni lekoviti sastojci čaja su kofein, teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja… ima joč i gume, dekstrina, masti, voska, belančevina, tanina…
U zelenom čaju ima vitamina C, B1, B2, nikotinske i pantotenske kiseline. Zeleni čaj je snažan antioksidans i primenjuje se u mnogim dijetama, gde treba unositi veću kolicinu tečnosti uz odgovarajuću fizučku aktivnost.
Kofein nadražuje koru velikog mozga, usled čega se smanjuje pospanost , odnosno povećava budnost i povećava psihomotorna izdržljivost. Deluje i na kardiovaskularni sistem ( tako što povećava snagu kontrakcije srčanog mišića), relaksira glatke mišiće bronhija (što ima terapijski značaj), povećava sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu, povećava diurezu.
Predstavnici antioksidanata u čajevima su flavonoidi, a s nutricionističkog gledišta”pravi” se čajevi uglavnom smatraju predstavnicima ovakvih svojstava. Flavonoidina sposobnost antioksidacije je vrlo velika, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih supstanci – vitamina C i E. Flavonoidi pre svega pozitivno djeluju na funkciju srca, ali i sprečavaju razvoj pojedinih vrsta raka. Osim navedenog, flavonoidi inhibiraju metaboličke reakcije nekih mikroorganizama kao što su npr. Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida i ostali. Najnovija istraživanja objavljena u američkom časopisu za kliničku ishranu (American Journal of Clinical Nutrition) ukazuju da ekstrakti iz pravog čaja mogu pomoći pri mršavljenju time što ubrzavaju oksidaciju masti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: